Here is a famous Hourglass brain teaser puzzles game from Novel Games.
In this game, you are given a Brain Teaser to calculate the given time using the hourglasses. These hourglasses can measure 7 minutes and 11 minutes. Using these hourglasses you have to solve two problems. In one game you have to measure 15 minutes and in another game, you have to measure 24 minutes.
Let us see if you can solve this Hourglass Brain Teaser puzzle in minimum time.

Unknown said...

Start both the hourglasses together.But don't start measuring the time until 7 minutes glass sand completely trasfers to the other side.Now 4 minutes can be measured from the second jar as 4minutes sand is left in that.Now reverse only the second jar so as to measure 11 more minutes
4+11=15 minutes is measured.

Rajesh Kumar said...

Great. Now try the second hourglass problem in the same game.

Unknown said...

Allow both the glasses to transfer the sand from one side to another.The first glass transfer is done means 7 minutes over.Now reverse only the first glass.After 4 minutes(ie)the transfer is complete in second glass reverse it.Now after 3 more minutes the first glass would have completed its transfer second time(ie)14 minutes measured.Now 8 minutes sand will be there in the upper portion of the second glass as 3minutes sand is used.Now without reversing the first glass reverse only the second glass to measure 3 minutes.So 14+3=17 minutes is measured.Now reverse only the first glass to add 7 more minutes.Now 17+7=24 minutes is measured.

Unknown said...

I am Mrs.Bhuvaneswari Thandavan.Is there any comment regarding my previous two answers

Rajesh Kumar said...

Great Bhuvaneswari, Now you can solve some of the puzzles and brain teasers at our puzzles' website https://www.funwithpuzzles.com